Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Termen die we binnen de websites gebruiken

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

Onze schoolwebsites hebben aan de achterkant een content management systeem (CMS). Dit CMS stelt jou in staat om zonder veel technische kennis je website te onderhouden. Onder meer door nieuwe bestanden, teksten, foto's e.d. toe te voegen en/of aan te passen. Helaas komen we er niet helemaal onderuit om toch enkele technische termen te gebruiken. In dit artikel zullen deze termen dan ook verder uitleggen om zo duidelijker te maken wat we bedoelen als we deze termen gebruiken.

Beheer-pagina

De beheer-pagina is de achterkant van de website.
Op de beheer-pagina vind je alle zaken die meestal niet via de voorkant van de website middels front-end editing kan aanpassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de algemene instellingen van je website maar ook bijvoorbeeld het thema van je website.
Je benadert de beheer-pagina van de knop "Beheer", deze staat uiterst links in de werkbalk.
Afbeelding: Beheerknop
beheerknop.JPG

Front-end editing

Het kunnen dubbelklikken op elementen om ze aan te passen noemen we front-end editing. Alle content waar je met je muis overheen gaat en waar dan komt te staan "dubbelklikken om aan te passen" kan je aanpassen via front-end editing.

Dubbelklikken werkt niet als de plugin in kwestie leeg is (zoals een tekst plugin). Vul deze eerst via de Structuur.

Paginaboom

De paginaboom in ons systeem geeft je een overzicht van al de pagina's binnen de website, ook wel je menu. We noemen dit een boom omdat een menu van een website uit verschillende vertakkingen kan bestaan. Zo heb je vaak in een website de stam (voorpagina), vaak "Home" genoemd. Deze "Home" heeft  vervolgens takken, zoals "Onze school", "Praktische info" en "Contact" . Zo'n tak als "Onze school" kan dan weer eigen takken hebben, zoals "Missie en visie", "Schoolprofiel" en "Identiteit." Je vind de Paginaboom, via de knop "Pagina's" links bovenin de balk.
Zie verder les 2.
Afbeelding: Paginaknop
paginasknop.JPG

Placeholders

Placeholders bepalen waar op de pagina plugins komen te staan. Zo bepaalt de placeholder 'header' bijvoorbeeld dat wat je hierin zet, boven aan de pagina komt te staan. In ons systeem zijn er twee type placeholders; normale en statische placeholders. Het verschil tussen statische en normale placeholders is dat wat wanneer je een plugin in een statische placeholder zet deze op alle pagina's in je website terugkomt. Een statische placeholder is te herkennen aan de punaise achter de naam van de placeholder.

Je vind de placeholders in de Structuur. In onderstaand plaatje zie je "Main" als placeholder op deze pagina. Alle daaronder staande placeholders ("Theme", "Code_Injections", etc) zijn statisch.
Afbeelding: Placeholders in de structuur
placeholders.JPG

Plugins

Plugins bepalen wat voor content er op de pagina komt te staan. Met plugins kan je bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen, bestanden, formulieren, teamleden en nog veel meer toevoegen aan je pagina. Kijk hier welke basis plugins er zijn.

Publiceren

Om jou in alle rust je website te kunnen laten updaten zit er in onze schoolwebsites een publicatiesysteem. Dit publicatiesysteem houdt twee versies bij van een pagina. De eerste versie is de publieke versie en de tweede versie is de concept versie. De publieke versie ziet de website bezoeker en de concept versie is alleen zichtbaar voor de beheerder van de website. In de concept versie kan je dus als beheerder zonder dat de website bezoeker dit ziet in alle rust aanpassingen maken. Al je aanpassingen gedaan en je wilt de aanpassingen in de concept versie ook zichtbaar maken voor je website bezoeker? Dan publiceer je de pagina. Met het publiceren sturen we alle wijzigingen die je hebt gedaan in de concept versie naar de publieke versie.

Verwar dit publiceren niet met het publiceren vanuit Social Schools, zoals hier beschreven.
Hier gaat het om het publiek maken van een websitepagina, daar om het publiek maken van een agenda/groepsbericht vanuit Social Schools.

Sjablonen

Sjablonen bevatten de volgorde en de beschikbare placeholders binnen een pagina. Je vind het gebruikte sjabloon dikgedrukt, naast/tussen de andere beschikbare sjablonen* via het tandwieltjes-icoon in de bovenbalk. 
*= niet iedere site heeft alle sjablonen.
Afbeelding: Sjablonen
sjablonen.png

Structuur

De structuur geeft een overzicht van alle plugins en placeholders op de pagina's. De structuur bied je dus in één overzicht wat er allemaal op je pagina staat en waar dit staat. De volgorde wordt verder bepaald in het sjabloon, hoewel het meestal van boven naar beneden en links naar rechts is (waarbij bij 'kolom indelingen rechts onder links' komt op dezelfde rij!). Je opent de structuur met de meest rechtse knop in de Werkbalk:
Afbeelding: Structuur knop
structuurknop.JPG

Werkbalk

De werkbalk vind je in ons systeem aan de bovenkant van je pagina als je bent ingelogd (via de /?edit). De werkbalk stelt je in staat om bepaalde taken snel uit te voeren. Zo kan je via de werkbalk naar de beheer-pagina, het overzicht van alle pagina's van de website maar kan je ook via de werkbalk snel de pagina publiceren waar je op dat moment opzit.
Afbeelding: Werkbalk in edit modus
werkbalkineditmodus.JPG

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.