Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Kleuren aanpassen

Laura Hogenbirk
Laura Hogenbirk
  • Bijgewerkt

In dit artikel leggen we je uit hoe je de kleuren kan aanpassen van de website. 

De kleuren die worden gebruikt op de website, worden aangemaakt in het thema. 

  1. Ga naar Beheer en vervolgens Thema.
  2. Er opent zich nu een venster waar het thema staat, selecteer het thema. 
  3. Hier kan je op verschillende manieren kleuren aanpassen op de website.
  • Bij het onderdeel kleuren vul je de kleuren in van de website. De kleuren worden opgedeeld in vier hoofdkleuren, dit 'palet' zal gebruikt worden op de website. Bij Link vul je de kleur in die wordt gegeven aan de linkjes in de website. 

    Je kan de kleuren ook uit je logo halen. Gebruik dan de website van Adobe om de kleuren uit je logo te halen. Deze kleuren komen er in HEX-codes uit. Vergeet niet de # ook mee te nemen naar het thema.

    De kleuren moeten in HEX-kleurcodes worden ingevoerd. Je hebt verschillende kleursoorten, wanneer je drukkleuren (CYMK en PMS) op je website gebruikt, dan kan dit rare kleuren opleveren. Heb je alleen een RGB code? Gebruik dan deze website om deze om te zetten naar een HEX-kleurcode. Klik hier voor meer informatie over HEX-kleurcodes. 

  • Als je de kleuren wilt aanpassen van het menu, ga je bij thema naar menu. De kleur die wordt ingevuld bij Menu achtergrond is de kleur van het menu, afhankelijk van het gekozen template. De kleur bij Menu link wordt gebruikt in het menu voor de tekst van het menu. Bij Topbalk achtergrond kan er een kleur worden gegeven aan de bovenste balk op de website. 

    Gebruik niet te veel verschillende kleuren, dit maakt de website druk en niet aantrekkelijk om te bekijken. Inspiratie nodig voor een mooi kleurpalet, upload dan je logo in een kleurenwiel.

  • Kies een achtergrond kleur of een achtergrond afbeelding. Standaard is de achtergrond kleur van de website wit (HEX-kleurcode #FFFFF), hier kan ervoor gekozen worden om de achtergrond een andere kleur te geven.

    De voorkeur gaat vaak uit naar een lichte en neutrale kleur. Wanneer de achtergrond een opvallende kleur krijgt, leidt dit af van de website en zullen de teksten op de website minder goed leesbaar worden.  Een andere mogelijkheid is om een afbeelding te kiezen als achtergrond. Let hier ook goed op of de afbeelding niet te overheersend is maar neutraal. 

Natuurlijk zou je je website het liefst zoveel mogelijk onderdompelen in de kleuren van je huisstijl. Zo ook de tekst. Maar niet alle kleurcombinaties zijn hiervoor geschikt. Ook hier geldt weer: leesbaarheid boven alles. Er moet genoeg contrast zijn om de ene kleur van de andere te kunnen onderscheiden. Klinkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk toch moeilijker dan gedacht. Denk bijvoorbeeld eens aan je mobiele telefoon. De kans is groot dat de bezoeker heeft ingesteld dat de lichtsterkte van je scherm zich aanpast aan de lichtomstandigheden. En denk ook eens aan de oranje gloed als de avondstand aanstaat. Wil je er zeker van zijn dat het contrast bijna altijd goed is? Kies dan voor zwarte tekst op een witte achtergrond. Verder zijn er diverse online tools om het contrast van twee kleuren te controleren. Hierbij krijg je direct uitsluitsel of het contrast optimaal is.

Bekijk ook een de contrast checker.

Voorbeeld van contrast verschillen, de tekst in het geel is minder goed leesbaar:

Schermafbeelding_2022-08-25_om_09.08.30.png

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.