Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Les 4: Content toevoegen, wijzigingen en verwijderen

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

In deze les voor het websitebeheer leer je hoe je content toevoegt, wijzigt en verwijdert van pagina's. Verder leren we je ook hoe je content van de ene pagina naar de andere pagina kopieert.

Content

Content is alles; van video's en foto's tot contactformulieren en google maps. In ons CMS voegen we deze content toe aan pagina's via plugins. Doet doe je door in een placeholder een plugin toe te voegen. Deze plugin plugt zich in in de placeholder en maakt het hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld tekst toe te voegen met de tekst plugin of een bestand toe te voegen met de bestand plugin. Om dit wat duidelijker te maken gaan we terug naar het voorbeeld van de pagina identiteit, hieronder zie je een foto van deze pagina. In de placeholder "Main" zie je een tekst plugin staan. In deze plugin is tekst toegevoegd die je op de pagina ziet staan van je website.

Afbeelding: PluginsSchermafbeelding_2019-04-01_om_15.55.24.png

Plugin toevoegen

Om een plugin toe te voegen open je allereerst de structuur van de pagina. Dit doe je door helemaal rechtsboven in de werkbalk op het structuur icoon te drukken. Er opent zich nu aan de rechterkant van de pagina een overzicht van de structuur. (In de afbeelding hierboven zie je hoe dit eruit ziet) In de structuur zie je nu allerlei placeholders staan. In de afbeelding hierboven zien we in de placeholder "Sidebar" een afbeelding staan. Stel dat we nu hier nog een afbeelding willen toevoegen dan drukken we achter "Sidebar" op het plusje. Er opent zich nu een venster waar je een plugin kunt selecteren die je wilt toevoegen. In dit geval willen we de plugin afbeelding toevoegen dus deze zoeken we in de lijst. Vervolgens klikken we de op afbeelding waarna zich een venster opent waarin je de afbeelding kunt uploaden. Als je de afbeelding hebt geüpload, druk je op opslaan en de nieuwe afbeelding verschijnt direct op de pagina.

Tip ! Heb je nou geen idee waar bepaalde content op de pagina in de structuur te vinden is, houd dan Shift ingedrukt en ga met je muis over de content in je pagina. De corresponderende plugin zal nu blauw oplichten in de structuur. Dit werkt andersom ook.

Plugin verplaatsen

Mocht je nou de afbeelding in een andere placeholder willen hebben in je pagina, dan hoef je de afbeelding niet nog eens in de andere placeholder te uploaden en in de oude te verwijderen. Het verplaatsen van een plugin naar een andere placeholder doe je gemakkelijk door met de linker muisknop op de plugin te klikken en deze ingedrukt te houden. Vervolgens sleep je de plugin naar de andere placeholder en laat je deze los wanneer er een blauwe lijn verschijnt. Wanneer er al een plugin in deze placeholder staat of het vak van de placeholder blauw oplicht als deze nog leeg is kan je de plugin loslaten en herplaatsen. 

Plugin wijzigen

Zoals je ziet staar er in de placeholder "Main" een plugin "Tekst" (zie bovenstaande afbeelding). Zou je nou deze plugin willen aanpassen en hier bijvoorbeeld wat tekst willen herschrijven dan kan dit op twee manieren;

  1. Je drukt in de structuur op het potloodje achter tekst.
  2. Je klikt twee keer op de tekst in de pagina zelf.

In beide gevallen opent zich nu een nieuw venster waar je de tekst kan aanpassen.

Plugin verwijderen

In de placeholder "Sidebar" zie je een plugin "Afbeelding" staan. Zou je deze afbeelding nou van je pagina willen verwijderen dan kan dit op twee manieren;

  1. Achter de plugin zie je icoon staan met drie horizontale lijnen, ook wel het hamburger icoon genoemd (dit icoon zie je ook vaak als je websites op mobiel bekijkt voor het menu). Druk hierop en vervolgens klapt er een menu uit waarvan de vierde optie verwijderen is.
  2. Druk twee keer op de afbeelding zelf in de pagina en klik vervolgens in het venster wat zojuist is geopend in de rechter onder hoek op verwijderen.

In beide gevallen vraagt die vervolgens of je het zeker weet of je dit wilt verwijderen. Als je dit zeker weet klik dan op Ja, ik weet het zeker en de afbeelding is verwijderd.

Tip !  Mocht je nou iets verwijderd hebben dat je eigenlijk niet wilde verwijderen dan kan je met de undo knop in werkbalk je laatste handeling ongedaan maken en zal de verwijderde plugin weer verschijnen.

Plugin kopiëren

Stel we willen de afbeelding die op deze pagina staat ook gebruiken op een andere pagina dan kunnen we natuurlijk daar weer de plugin afbeelding toevoegen en vervolgens weer de afbeelding uploaden. Echter kost dit veel tijd en dubbelwerk. Wat natuurlijk handiger is is dat we de afbeelding van de ene pagina kopiëren naar de ander pagina. Dit doe je gemakkelijk door achter de plugin afbeelding op het hamburger icoon te drukken. Vervolgens klapt er een menu uit waarvan de tweede optie kopieer is. Druk hierop en wacht totdat er bovenin beeld "Actie succesvol" staat. Ga nu naar de pagina waar je plugin wilt plakken. Ga naar de gewenste placeholder waar de afbeelding in moet komen en druk op het hamburger icoon achter de placeholder naam en plak de plugin door op de optie plakken te drukken.

Tip ! Mocht je nou meerdere plugins in een keer willen kopiëren dan kun je ook de gehele inhoud van een placeholder kopiëren. Dit doe je door in plaats van achter de plugin op het hamburger menu te klikken door op het hamburger menu te klikken achter de naam van de placeholder. En dan vervolgens op kopieer te drukken. Alle plugins die in deze placeholder staan worden dan gekopieerd.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 1

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.