Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Website live zetten

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

In dit artikel wordt er uitgelegd wat er moet gebeuren om de website live te zetten. Websites worden live gezet door een aantal DNS records toe te voegen in je domein beheeromgeving. 

Wat zijn DNS records?

Een website bestaat altijd uit twee onderdelen: het domein en de webserver. De webserver is het gedeelte waar de website “woont”, het domein is het adres waarop de website te vinden is, een soort straatnaam en postcode. Het domein www.sitenaam.nl is namelijk een stuk makkelijker te onthouden dan bijvoorbeeld het IP-adres 192.1.6.121, net zoals een huisadres makkelijker te onthouden is dan de lengte- en breedtegraad.

DNS records stel je in bij je domein, ze laten een bezoeker weten aan welke webserver het domein gekoppeld is. Een nieuwe website staat meestal op een andere webserver dan de oude, vandaar dat je bij het overstappen op een nieuwe website vaak DNS records moet wijzigen. 

Welke records moeten er worden aangepast?

De volgende records moeten worden toegevoegd aan je DNS records in je domein beheer omgeving. Dit kan in principe door jullie zelf gebeuren of dit door de domeinhosting provider laten doen. Geen idee wie je domeinhosting provider is? Dit is via https://www.sidn.nl/whois heel makkelijk te achterhalen voor een domeinnaam dat eindigt op .nl. Als je je domeinhosting provider weet, mail dan deze onderstaande info naar hen met het verzoek dit aan te passen.

  • www.<Domein> CNAME <Domein>.cms.socialschools.nl

    bijv www.deregenboog.nl CNAME deregenboog.cms.socialschools.nl

  • Eventuele andere bestaande www (A) records dienen verwijderd te worden.

Mocht je nog geen gebruik maken van een zogenaamde redirect service voor het top level domain (als een klant site.nl gebruikt wordt dit verzoek automatisch doorgestuurd naar www.site.nl), kunt u dit zelf inrichten of gebruik maken van een redirect service (bijvoorbeeld van uw domain registrar). Hieronder een voorbeeld van het record dat toegevoegd moet worden. In dit geval is gebruik gemaakt van de redirect service van wwwizer.

  • <Domein> A 174.129.25.170

Contacteer ons even van te voren wanneer jullie de aanpassingen gaan doen, van onze kant moeten namelijk ook nog enkele aanpassingen gedaan worden. Stuur dan een mail naar websites@socialschools.nl, vermeld de domeinnaam waarop je live wilt (dus de definitieve), maar ook de huidige tijdelijke domeinnaam die je van ons hebt gehad (X.cms.socialschools.nl met ipv X de schoolnaam meestal). Houd rekening met een doorlooptijd van 1 a 2 dagen voor DNS wijzigingen, dus een wijziging voor vandaag, moet eergisteren tenminste bij ons ingediend zijn.

Kan Kidskonnect ook DNS-records voor mij wijzigen?

Onze ervaring is dat iedere school vaak weer een andere domein-provider heeft, die allemaal net iets anders werken. We doen de aanpassing dus liever niet, omdat we van tevoren niet goed in kunnen schatten hoe eenvoudig de aanpassing is voor jouw domein.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.