Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Pakkende tekst

Laura Hogenbirk
Laura Hogenbirk
  • Bijgewerkt

Teksten maken of breken je schoolwebsite. Een aantrekkelijke tekst schrijven is echter vaak moeilijker dan gedacht. In deze blogpost geven we je zes tips hoe je pakkende teksten schrijft. Deze teksten zullen de websitebezoeker uitnodigen om verder te lezen.

  • Voor wie schrijf ik de tekst?
    Dit is de eerste vraag die je jezelf stelt wanneer je begint met schrijven. Tijdens het schrijven is het van groot belang om je doelgroep voor ogen te houden, immers schrijf je een tekst voor kinderen heel anders dan voor volwassen.

    Bij een schoolwebsite schrijf je voor ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind. Het is dus van belang dat deze teksten naast informatief ook activerend zijn en uiteindelijk uitnodigen tot een actie. Zo'n actie kan bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier zijn of het plannen van een kennismakingsgesprek. Dit is ten slotte ook het doel van je website; het aantrekken van nieuwe ouders die hun kinderen aanmelden op jouw school.

  • Belangrijkste info eerst
    Bij het schrijven van webteksten is het van belang om de belangrijkste informatie direct bovenin de tekst te zetten. Je schrijft als het waren van belangrijke informatie naar minder belangrijke informatie. De reden hierachter is dat een websitebezoeker de tekst eerst scant en bekijkt of deze tekst antwoord geeft op zijn vraag. Is die niet het geval dan is deze zo weer verdwenen van de pagina. De websitebezoeker begint pas te lezen wanneer deze zeker weet dat zijn vraag wordt beantwoord in de tekst.

    Het is daarom dan ook van belang je af te vragen welke vraag heeft de websitebezoeker, wanneer deze besluit op de pagina te klikken. Wanneer je dit voor ogen hebt probeer deze vraag dan te beantwoorden in de eerste alinea van de tekst.

  • Maak je tekst overzichtelijk
    Zoals we hiervoor al vermelde scant een websitebezoeker je tekst in eerste instantie. Een goed gestructureerde tekst maakt dit een stuk makkelijker en maakt uiteindelijk het lezen van een tekst ook een stuk aangenamer. Structuur aanbrengen in je tekst doe je door gebruik te maken van alinea's, tussenkopjes en dik- of schuingedrukte woorden. 

    Bijkomend voordeel van een goed gestructureerde tekst is dat Google dit ook erg prettig vindt en je hierdoor hoger zal ranken in de zoekresultaten. 
  • Schrijf kort en bondig
    Bijna niemand vind het prettig om hele lange stukken tekst te lezen op zijn telefoon of computer. Het is daarom noodzakelijk om kort en bondig te schrijven.

    Volgens expert Steve Krug is het van belang om de tekst echt kort te houden. Wij adviseren dan ook niet meer dan 200 tot 300 woorden per tekst te gebruiken. Probeer tot slot alinea's kort te houden gebruik maximaal 5 tot 6 zinnen per alinea.

  • Schrijf actief en varieer
    Probeer in je teksten een actieve schrijfstijl aan te houden, dit leest een stuk prettiger. In actieve zinnen doet het onderwerp iets met het lijdend voorwerp. Passieve zinnen zijn vaak een stuk omslachtiger en onduidelijker. Om dit te verduidelijken staat hieronder een voorbeeld;

    PASSIEF: ONZE SCHOOL WORDT DOOR VEEL OUDERS GEKOZEN.
    ACTIEF: OUDERS KIEZEN VOOR ONZE SCHOOL.

    Tot slot is het van belang om te variëren in zinslengte in je teksten. Wissel lange zinnen af met korte zinnen. Op deze manier loopt de tekst een stuk prettiger voor de lezer. Te veel lange zinnen maken een tekst onoverzichtelijk. Te veel korte daarentegen maakt je tekst irritant. Variatie is dus belangrijk. Door een paar korte zinnen af te wisselen met een lange houd je de lezer geboeid.

  • Gebruik beeld
    Er is niks zo saai als een tekst zonder afbeeldingen. Teksten met ondersteunende afbeeldingen maken je teksten makkelijker te scannen en te begrijpen. Zorg dat de afbeeldingen die je gebruikt passen in de stijl van de website, scherp en goed belicht zijn. Afbeeldingen zijn niet alleen afbeeldingen van de school of de kinderen, maar kunnen ook grafieken, iconen en logo's zijn die de tekst ondersteunen.

    Let echter wel op dat je ook teveel afbeeldingen kan toevoegen aan een stuk tekst, houd je daarom aan de norm van maximaal drie tot vier afbeeldingen per tekst.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.