Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Les 2: Paginaboom opbouwen

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

In deze les leggen we uit hoe de paginaboom in elkaar zit en gaan we de paginaboom opbouwen door middel van het toevoegen, verplaatsen en verwijderen van pagina's.

Uitleg paginaboom

De pagina's op een website kan je vergelijken met een boom. Je hebt de stam, vaak "Home" genoemd, die vervolgens takken heeft, zoals "Onze school", "Praktische info" en "Contact" en deze takken hebben dan weer eigen takken, zoals "Missie en visie", "Schoolprofiel" en "Identiteit". In de paginaboom bouw je als het waren je boom op.

Om de bij de paginaboom te komen in het CMS doe je het volgende;

  1. Ga in de werkbalk naar pagina's.
  2. Je zit nu in de paginaboom van jouw website.

In deze paginaboom kan je pagina's toevoegen, bewerken, verplaatsen, verwijderen, verbergen en publiceren en de-publiceren. 

Hieronder leggen we per onderwerp uit hoe je dit doet.

Legenda

Klik ook even op de legenda, zo weet je direct wat alle iconen in dit overzicht voor betekenis hebben.

De knop legenda vind je aan de onderkant van alle pagina's in de rechterhoek. (Zie screenshot voor de locatie van deze knop)

2018-05-09_16_16_18-Home.png

 

Stap 1: Pagina's toevoegen

Als je in de paginaboom zit druk je op de blauwe knop rechtsboven met "Nieuwe pagina". Allereerst kies je een paginatype. (Het kan zijn dat je deze optie niet ziet als je geen paginatypes hebt toegevoegd.) Vervolgens type je de bij titel de naam die je de nieuwe pagina wilt geven. Automatisch zie je de slug meelopen. De slug is bijvoorbeeld in de url www.deregenboog.nl/onze-school het dikgedrukte. Verder kan je een andere Menu-titel, Pagina-titel en Meta Tag Omschrijving toevoegen. Deze velden zijn niet verplicht. Klik vervolgens op opslaan als je alles naar wens hebt toegevoegd. Je keert nu terug naar je paginaboom waar je de pagina die je zojuist hebt aangemaakt helemaal onderaan staat.

Stap 2: Pagina's verplaatsen

Als je in de paginaboom zit ga je naar de pagina die je wilt verslepen en druk met je linkermuisknop op de pagina waarna je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Versleep de pagina vervolgens naar de juist locatie in de paginastructuur door je muis te bewegen.
Wanneer je een blauw lijntje tussen de pagina’s ziet wordt de pagina tussen deze pagina’s neergezet. Wanneer je een andere pagina geheel blauw ziet worden komt de pagina onder deze pagina als sub-pagina.

Stap 3: Pagina's bewerken

Als je in de paginaboom zit ga je naar de pagina waar je bijvoorbeeld de titel van wilt veranderen. Vervolgens druk je achter deze pagina op het potloodje. Dezelfde opties openen zich nu als bij een pagina toevoegen.

2018-05-09_17_49_05-Home.png 

Stap 4: Pagina's verwijderen

Als je in de paginaboom zit, ga je naar de pagina die je wilt verwijderen. Vervolgens druk je achter deze pagina op het de drie liggende strepen. Er klapt nu een menu open. Klik in dit menu op pagina verwijderen en druk vervolgens op "Ja, ik weet het zeker." De pagina is nu verwijderd en eventueel alle pagina's die onder deze pagina hingen. 

Let dus op ! Als je niet wilt dat de pagina's onder deze pagina ook weg zijn, verplaats deze onderliggende pagina's dan eerst naar een andere locatie.

2018-05-09_17_52_12-Home.png

Stap 5: Pagina's verbergen in het menu

Als je in de paginaboom zit ga je naar de pagina die je wilt verbergen. Vervolgens druk je op het vinkje achter de pagina. Wanneer deze veranderd in een minnetje is deze verborgen in het menu. 
Niet vergeten deze wijziging te publiceren door op het gekleurde bolletje te klikken!

2018-05-09_18_01_34-Home.png2018-05-09_18_01_56-Home.png

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.