Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Les 3: Pagina sjablonen

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

In deze les leer alles over pagina sjablonen. Over hoe een pagina is ingedeeld, wat voor soorten pagina sjablonen je hebt en hoe je het sjabloon van je pagina wijzigt.

Sjablonen

In ons CMS heeft elk thema verschillende soorten pagina indelingen. In ons CMS noemen we dit sjablonen. Dit is om te zorgen dat de pagina indeling van de homepage anders kan zijn dan van de  subpagina waar je de schooltijden bijvoorbeeld neerzet.

Soorten sjablonen

In essentie bestaan er dus twee soorten pagina's;

  1. Pagina's geschikt voor een homepage, in ons CMS welcomepage genoemd.
  2. Pagina's geschikt voor het weergeven van content, in ons CMS contentpage genoemd.

Zo'n pagina is opgebouwd uit verschillende placeholders, maar daar later in het kopje placeholders meer over. Allereerst leggen we de twee verschillende sjablonen uit hieronder.

Welcome page

De welcome page is gemaakt als begin pagina, waar je bezoeker op terecht komt wanneer deze naar www.schoolnaam.nl gaat. Deze pagina is zo gemaakt dat de bezoeker een duidelijk beeld van je school krijgt met grote afbeeldingen en korte stukjes tekst, om zo direct de aandacht van je website bezoeker te grijpen.

Content page

De content page is gemaakt voor al je verdere pagina’s in de website. Deze pagina’s zijn zo ingedeeld dat je er veel tekstuele informatie in kwijt kan. De meeste thema's hebben vaak maar één soort content page, echter hebben de nieuwere thema's meerdere opties voor de indeling van de content page. 

Placeholders

Placeholders bepalen de plaats waar content op de pagina komt. Het beste kunnen we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. Hieronder zie je een pagina genaamd identiteit. Aan de rechterkant van de pagina zie in het grijze vak (ook wel de structuur genoemd) de verschillende placeholders, zoals "Main", "Sidebar" enz. Zoals je ziet staat er in "Main" tekst. De placeholder "Main" zorgt er dus voor dat alle content die je hier in plaatst op deze locatie terechtkomt. In deze placeholders kan je van alles zetten; van video's tot teksten. In de volgende les gaan we leren hoe we in deze placeholders content toevoegen.

Statische placeholders

Tot slot zie je achter sommige namen van placeholders een pinnetje staan, zoals bij iconen en logo. Deze placeholders zijn statisch, dit wil zeggen dat wat je hier toevoegt op elke pagina van je website terugkomt. Om te zien wat er in deze placeholders staat moet je allereest even op de naam van de placeholder klikken alvorens dit zichtbaar wordt.

Afbeelding: Placeholder structuurSchermafbeelding_2019-04-01_om_15.55.24.png

 

Sjabloon wijzigen

Nu je alles weet over de sjablonen weet, leggen we je hieronder uit hoe je deze wijzigt.

Ga allereerst naar de pagina waarvan je de indeling wilt veranderen. Dit doe je gewoon hoe je normaal ook op een website navigeert die je bezoekt. Dus gewoon via de menubalk.

Schermafbeelding_2019-04-01_om_test.png

Vervolgens ga je naar "Tandwielen icoon" in de bovenste werkbalk, deze optie staat tussen Thema en Taal

Er klapt nu een menu uit, waar je vervolgens naar Sjablonen (het vijfde item in de lijst) gaat. Kies in de lijst die je nu te zien krijgt het sjabloon die je wilt.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.