Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Les 5: Publiceren en depubliceren

Edwin Janssen
Edwin Janssen
  • Bijgewerkt

In deze les leggen we uit hoe je pagina's publiceert en depubliceert om zo pagina's zichtbaar te maken aan je website bezoeker (publiceren) en weer onzichtbaar te maken (depubliceren).

Publiceren en depubliceren

Het publiceren en depubliceren van pagina's is er voor gemaakt dat je wijzigingen aan je website kan doen zonder dat je website bezoeker deze meteen ziet. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met het veranderen van een pagina en hier nog niet klaar mee bent, wil je natuurlijk niet dat de website bezoeker een half afgemaakte pagina te zien krijgt. Je publiceert pas een pagina als je hier klaar mee bent en vanaf dit moment zijn de wijzigingen dan ook zichtbaar voor de websitebezoeker.

Depubliceren is het omgekeerde van publiceren. Stel je hebt een pagina waar ouders zich kunnen aanmelden voor een schoolreisje. Deze moet natuurlijk alleen zichtbaar zijn kort voor het schoolreisje en na het schoolreisje niet meer zichtbaar zijn. Je kan de pagina natuurlijk gewoon verwijderen maar waarschijnlijk heb je dezelfde pagina volgend jaar weer nodig. In dit geval depubliceer je de pagina. De pagina is dan niet meer zichtbaar voor de websitebezoeker, maar blijft nog wel bestaan.

In ons CMS zijn er twee manieren om pagina's te publiceren en te depubliceren;

Manier 1: Pagina's publiceren en depubliceren via de paginaboom

Deze manier is vooral handig als je aan veel verschillende pagina's wijzigingen hebt gedaan. In de paginaboom krijg je namelijk een mooi overzicht van alle pagina's waar wijzigingen zijn gedaan.

Als je in de paginaboom(bekijk hier hoe je naar de paginaboom gaat) zit ga je naar de pagina die je wilt publiceren. Vervolgens druk je achter de pagina op het blauwe of grijze bolletje.

Als het bolletje blauw is betekent het dat de pagina al is gepubliceerd, maar er wijzigingen zijn gedaan aan de pagina die nog niet gepubliceerd zijn.

Als het bolletje grijs is betekent het dat de pagina nog nooit gepubliceerd is en dus voor niemand van de website bezoekers zichtbaar is.

Klik op het bolletje. Er klapt nu een menu open. Druk vervolgens op publiceer om de pagina te publiceren. Het bolletje is nu groen geworden, dit betekent dat de pagina gepubliceerd is en de website bezoeker jouw pagina nu ook ziet.

Wil je nou een pagina depubliceren dan doe je dit op dezelfde manier. Je klikt weer op het bolletje achter de pagina en klikt in het opengeklapte menu op depubliceer. Het bolletje wordt nu grijs en dit betekent dat de pagina niet meer zichtbaar is voor website bezoekers.

2018-05-09_18_12_22-Evenementen.png2018-05-09_18_11_53-Home.png2018-05-09_18_12_07-Home.png

Manier 2: Pagina's publiceren en depubliceren via de pagina zelf

Deze manier is vooral handig als je snel een wijziging wilt doen aan een pagina en deze direct publiceren.

Je gaat naar de pagina zelf die je wilt publiceren. Vervolgens klik je op de grote blauwe knop met "Pagina publiceren" in de rechter bovenhoek. De pagina refreshed en je ziet nu de versie hoe websitebezoekers jouw pagina zien. Wil je nou weer terug naar bewerken druk dan in dezelfde hoek op de blauwe knop bewerken.

2018-05-09_15_13_59-Home.png

Depubliceren is iets lastiger te vinden via deze manier. Je gaat weer naar de pagina die je wilt depubliceren. Vervolgens druk je in de werkbalk aan de linkerkant op Pagina. Er opent zich vervolgens een menu. In dit menu ga je naar de twee na laatste optie "Pagina depubliceren." De pagina refreshed en de pagina is nu gedepubliceerd. Om te checken of het echt is gelukt staat er in de rechterbovenhoek van de "Publiceer de pagina nu."

2018-05-09_18_37_34-Onze_school.png

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.