Waarmee kunnen we je helpen?

Websites speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs

Livegang en domeinnaamregistratie.

Joost Mundi
Joost Mundi
 • Bijgewerkt

 

Hieronder zullen we in gaan op alle punten met betrekking tot een livegang voor je site, wat je met een bestaande domeinnaam kan doen en/of we je kunnen helpen met zo'n domeinnaam. Verder zullen nog even in gaan op DNS, URL en ip-adressen.

Begrippen

 • Dit staat voor Domain Name System. Het is de manier waarop een domeinnaam (adres) vertaald wordt naar een ip-adres.
 • Een domeinnaam is een naam in de DNS waarmee je o.m. een website kan vinden via je browser.
  Voorbeelden zijn google.nl en kidskonnect.nl.
  Voor meer informatie zie onderaan domeinnaam (uitgebreid).
 • Letterlijk betekent dit onderbrengen.
  Hier zijn, als we het over websites hebben, twee soorten van: domeinnaamhosting en websitehosting. Beide kan bij verschillende partijen (de zogeheten "hosters") ondergebracht worden, maar het kan ook bij een partij gedaan worden die beiden regelt.
  1. Domeinnaamhoster:
   Een partij waar je een domeinnaam kan laten onderbrengen.
  2. Websitehoster:
   Een partij waar je je website (webruimte/data) kan laten onderbrengen

   Als je een site van ons hebt, doen wij de websitehosting voor je. Je hebt geen aparte websitehoster of webruimte nodig.

 • De postcodes van het internet.
 • Protocol is een deel van de url wat bepaald hoe en wat je browser met je url moet doen. Voor websites gebruiken we eigenlijk alleen nog https://, hoewel het oudere http:// ook nog in gebruik is.
 • Een url is het adres van het internet. Als je dit intikt in een browser wordt er onder water een vertaling gemaakt naar het ip-adres van de server. Een url kan enkel uit een protocol + domeinnaam bestaan (zoals kidskonnect.nl) of zoals de link naar dit artikel: https://help-websites.kidskonnect.nl/hc/nl/articles/11040882595217 uit nog wat meer tekens!

Veelgestelde vragen

 

Een domeinnaam wat is dat?

Je domeinnaam is een meestal makkelijk te onthouden naam voor je domein. Het wordt in de vorm van een url gebruikt om op de website te komen. Als een gebruiker een url in tikt in een browser adresbalk, komt de gebruiker daarmee op jullie website. Een voorbeeld is google.nl of kidskonnect.nl.

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en een url?

Domeinnaam is alleen de naam met een zogeheten toplevel. Bijvoorbeeld kidskonnect.nl dan is de naam "kidskonnect" en het toplevel is ".nl". Samen met het protocol kan dat een url vormen "https://kidskonnect.nl".

 

Verschil tussen domeinnaamhosting en websitehosting?

Deze termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Domeinnaamhosting gaat alleen over de domeinnaam zelf (bijvoorbeeld kidskonnect.nl), websitehosting gaat over de site/webruimte (bestanden/plaatjes e.d./eventuele software om de site beschikbaar te hebben).
Bij een website van ons, ben je alleen zelf verantwoordelijk voor de domeinnaamhosting. De websitehosting dat doen wij. 
Het is vrij gebruikelijk dat de domeinnaamhosting bij een andere partij (de domeinnaamhoster!) plaats vindt dan de websitehosting, maar het kan eventueel ook via ons gedaan worden. Als het via ons gedaan wordt, komen daar wel kosten voor bij.
Let wel op dat vaak bij stichtingen de domeinnamen in het beheer zijn van de stichting.

Live gaan, wat is dat?

Live gaan van een website noemen wij het als je een eigen domeinnaam hebt, zoals schoolnaam.nl, en je wilt dat als gebruikers dat in tikken in hun browser ze jouw website vinden.
Klik hier voor de complete handleiding hoe dat te doen.
Je hebt een aantal keuzes te maken:

 • Domeinnaam bij ons onder te brengen, wij doen dan de livegang verder. Daar zijn kosten mee gemoeid.

  Let op, vaak als je onderdeel van een stichting bent, beheren zij de domeinnaam

 • Zelf de domeinnaambeheerder contacteren (of bij een stichting dat via jullie ICT afdeling/persoon doen) of aan ons dit vragen. Wij hebben dan de contactgegevens of inloggegevens nodig.

  Let wel hier zijn kosten a 150 euro ex-BTW mee gemoeid.

Je stuurt ons een mailtje met de gegevens (zowel jullie eigen gekozen domeinnaam,
als de tijdelijke die je van ons gehad hebt en dat je live wilt gaan) en dan krijg je een mailtje terug met wat te doen.

Domeinnaamhoster op zoeken?

Als je wilt weten bij welke partij je domeinnaam nu is ondergebracht dat kan je hier doen voor .nl domeinen: https://www.sidn.nl/whois en voor andere domeinnamen kijk je hier: https://who.is/.

Domeinnaam ook bij ons onderbrengen?

Dit kan zeker, daar zijn wel kosten aan verbonden (2023: 50 euro exclusief BTW per jaar).
Je hebt bij een bestaande domeinnaam hiervoor een verhuistoken nodig (dit is vaak een kort stukje tekst) en een overzicht van de huidige DNS records. Dat laatste het liefst in de vorm van een csv/excel bestand. Deze code & gegevens kan je opvragen bij je huidige domeinaamhoster (zie domeinnaamhoster op zoeken?) en daarna met ons delen. Wij kunnen dan de livegang doen op het moment dat jullie dat willen.

Doorlooptijd van de livegang:

Afhankelijk van de ingestelde gegevens bij je huidige domeinnaamprovider kan het snel zijn of gebruikelijker 1 a 2 dagen duren.
Als wij het doen, omdat of de domeinnaam ook bij ons is ondergebracht of je het aan ons gevraagd hebt, moet je ook met 1 a 2 dagen doorlooptijd rekening houden.

Kan ik mijn domeinnaamhosting of websitehosting opzeggen?

Je websitehosting kan je opzeggen, dit omdat dat bij ons gaat lopen. De domeinnaamhosting die moet je zeker niet opzeggen, tenzij dat je dit eerst naar ons laat verhuizen. Zeg het dan wel pas op nadat de verhuizing succesvol is geweest.

Wel is het zo dat dit soms in een koppelverkoop plaatsvind: zonder websitehosting geen domeinnaamhosting. In dat geval kan je het beste je domeinnaam verhuizen of naar ons of naar een specifieke partij die dat doet (bijvoorbeeld qdc.nl).

Verder lezen

 • Het Domain Name System(DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit "vertalen" genoemd wordt, is het niet meer dan opzoeken van namen in tabellen waaraan nummers gekoppeld zijn.
  Bron: wikipedia DNS
 • Een domeinnaam (of, afgekort, 'domein') is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem (op internet) waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd. De domeinnaam verwijst doorgaans naar een IP-adres, maar kan ook andere technische verwijzingen omvatten. Het DNS functioneert zodoende als het ware als een telefoongids (van het internet). Een goede domeinnaam is treffend en eenvoudig te onthouden. Zowel bedrijven als particulieren maken er daarom intensief gebruik van, zowel om te vinden als om gevonden te worden op internet.
  Voorbeelden van domeinnamen zijn google.nl en kidskonnect.nl.
  Bron: wikipedia domeinnaam

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.